Sinds 1 januari 2025 is het Reglement Hybride waardering van kracht.
Dit reglement beschrijft de verantwoordelijkheden van een Register-Taxateur bij het uitvoeren van een Hybride waardering. We willen je graag nog even opfrissen over de belangrijkste punten waar jij als Register-Taxateur rekening mee dient te houden.
Jouw verantwoordelijkheden en taken bij een Hybride waardering
De Hybride waardering is in het reglement gedefinieerd als de combinatie van een Modelwaarde en de beoordeling hiervan door een Register-Taxateur. De uitkomst van beide onderdelen gezamenlijk leidt tot de waarde van de woning waarmee de hypotheekverstrekker een krediet mag verstrekken tot een maximum van 90% van de Loan to Value. De modelwaardeleverancier is verantwoordelijk voor de door hem geleverde Modelwaarde, referenties en overige informatie. Als taxateur ben jij verantwoordelijk voor de beoordeling daarvan. Je stelt daarbij zelf geen waarde vast, maar keurt de Modelwaarde slechts goed of af.
Beoordelingsrapport
De beoordeling leg je vast in een Beoordelingsrapport. Dit kan een zelfstandig rapport zijn, of geïntegreerd in een Modelwaarderapport dat door modelwaardeleveranciers wordt geleverd.
In dat laatste geval moet wel duidelijk zijn welke onderdelen van het rapport jouw beoordeling van de Modelwaarde betreffen en welke onderdelen de waardering van de modelwaardeleverancier.
Er is geen model voor het Beoordelingsrapport. In het Reglement Hybride waardering staat precies omschreven aan welke eisen het Beoordelingsrapport minimaal dient te voldoen. Let er dan ook op dat, alvorens je een handtekening zet, een eventueel door de modelwaardeleverancier opgesteld beoordelingsrapport daadwerkelijk voldoet aan de eisen die het reglement daaraan stelt!
Lees hier de eisen voor het Beoordelingsrapport:
Reglement Hybride waardering – Artikel 8
Protocol voor prestatiemeting en backtest in de maak
De betrouwbaarheid en nauwkeurigheid van modelwaarden is van essentieel belang. Daarom laat NRVT een protocol uitwerken ten aanzien van de prestatiemeting en backtest voor de modelwaardeleveranciers. Dit protocol wordt medio juli 2025 ter goedkeuring voorgelegd aan de werkgroep Controleprotocollen (COPRO) van de NBA. Tot die tijd mag je ervan uitgaan dat de door de modelwaardeleveranciers opgegeven betrouwbaarheid en nauwkeurigheid juist zijn. Omdat hier nog geen controle op plaatsvindt, is een extra kritische blik bij je beoordeling gerechtvaardigd.
Meer weten?